Мапе ума

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

ШТА СУ МАПЕ УМА

Мапе ума представљају начин да се пуно информација стави на један лист папира, да се на добар начин организују белешке. Могуће је чак и целу књигу сумирати на такав начин, олакшавајући себи да се касније присетимо свих главних ствари, без великих освртања на детаље.

Мапе ума јасно дефинишу кључне појмове, одвајајући битно од небитног, чиме нам омогућавају да не лутамо и не губимо време на небитне детаље. Како се цртају мапе ума? Најпре се црта центар мапе ума, који треба да представља кључни појам, кључну идеју, или још боље, цртеж главног појма. Сувишно је рећи да једна слика вреди хиљаду речи и да ће наш мозак последње заборавити, а прво се сетити неке слике или цртежа.

Уколико је централни цртеж специфичан, смешан или садржи асоцијацију на кључни појам, наш мозак ће слику усвојити у делићу секунде. Мапа ума у суштини садржи асоцијације мисли које проистичу или се везују за централну тацку. Из централне слике се гранају остале теме, које могу да се даље гранају у мање важне појмове.

Мапе ума се најчешће цртају, али се могу користити и различити софтверски алати – као што је програм за цртање мапа ума FreeMind. Програм је бесплатан, а како изгледа једна мапа ума креирана у овом програму, можете видети у прилогу. 
clip image002