Претрага

Смерови

Европски образовни токови

Оцена корисника:  0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Лозничка гимназија од септембра учествује у реализацији пројекта "Отворени истраживачки простор"

DSC 0170

На универзитету Метрополитан одржана је 29. септембра 2013. конференеција за наставнике – агенте промена у школама укљученим у пилот-фазу пројекта. Конференцију су отворили и поздравили присутне наставнике професор Драган Домазет, ректор Метрополитен универзитета и Даниела Минић-Алексић, представник Завода за унапређивање образовања и васпитања. У пленарном делу конфернеције  професор Стефанос Шерувис из  Грчко-Немачке школе одржао је предавање о креирању школског акционог плана, а затим су сарадници на ОДС пројекту Снежана Марковић, Владан Ал. Младеновић, Дејан Бошковић и Стефанос Шерувис  одржали предавања о појединим сегментима пројекта, активностима које им предстоје и представили примере педагошких сценарија креираних коришћењем дигиталних наставних материјала преузетих са портала. Наставници су прошли обуку за рад са порталом и креирање педагошких сценарија.

 

Даља сарадња ће се одвијати онлајн путем ОДС-портала и Дигиш-платформе.

У раду конференције учествовало је 85 наставника из 45 пилот-школа. ово је прва у низу обука које ће се извести у 23 земље-учеснице пројекта за око 600 школа широм Европе.

Конференецији су присуствовали и гости – учесници ОДС пројекта  из Хрватске и Француске.

ОДС пројекат има за циљ да подстакне дељење, прихватање, коришћење и пренамену постојећих база образовних садржаја. Пре свега он ће демонстрирати начине како да се укључе школске заједнице у иновативне начине поучавања и учења кроз ефикасну употребу електронских ресурса. Он ће промовисати изградњу заједнице бројних европских школа и оснажити их да користе и деле јединствене ресурсе кроз смислене образовне активности. Поред тога, пројекат ће показати потенцијале електронских ресурса да задовоље образовне потребе ових заједница. Веб-портал који ће бити развијен током реализације пројекта биће друштвено-оријентисана платформа путем које ће наставници, ученици и родитељи бити у могућности да откривају, усвајају, дискутују и прилагођавају ресурсе својим потребама и интересовањима. На послетку, пројектом ће се извршити вредновање утицаја и документовати цео процес у мапу која ће обухватити смернице за пројектовање и спровођење делотворних образовних активности заснованих на бази ресурса које би могле бити усвојене од стране других актера у школском образовању.

Текст и фотографија преузети са  http://ods.metropolitan.ac.rs/category/ods-u-srbiji/