• DSC 4580
  • gimn2
  • DSC 4570
  •  DSC0047 (2)
  •  DSC0069
  •  DSC0078
  • 2
  • DSC 4569

Претрага

Јубиларно 20. "Вуково звоно"

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У петак, 27. маја 2022. године, Огранак Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“у свечаној сали школе организовао је проглашење и уручење награда за најбоље радове ученика, учесника јубиларног 20. Литерарног конкурса „Вуково звоно“.

Конкурс је расписан у марту ове године, а своје радове у категоријама – циклус песама, кратка прича и анегдота из народног живота послало је око педесет ученика седмог и осмог разреда основних школа и средњошколаца из Србије и региона.

У категорији основаца за кратку причу „И овај камен земље Србије“ прва награда припала је Милошу Ћулафићу, ученику осмог разреда ОШ „Васа Чарапић“ из Белог Потока. Пошто на конкурс није пристигла ниједна легенда из народног живота, жири је одлучио да награди два циклуса песама, од великог броја поетских радова који су се нашли пред њим и то циклус песама Елене Мајсторовић (осми разред) и Растка Живака (седми разред), ученика ОШ „Никола Тесла“ из Београда. Када је реч о категорији средњошколаца, по оцени жирија ниједан поетски рад није задовољио постављене критеријуме, те су награђене две кратке приче – „Шели“, рад Јелене Перић, ученице четвртог разреда Ваљевске гимназије, и „Прича о чекању“ Нине Контић, ученице четвртог разреда Економске школе „Нада Димић“, из Земуна. Прва награда за колаж најаутентичније забележених анегдота из народног живота припала је Владу Ковачевићу, ученику II2 наше Гимназије.

Чланови жириј ове године биле су професорице: Маријана Павловић, Невена Митровић и Светлана Спајић.

Конферансу је водила гимназијалка Тијана Рашевић, III4.

Ученицима се бираним речима обратио професор Дарко Несторовић, директор наше школе.

Награде најуспешнијум учесницима, сребрњаке с ликом Вука Караџића, часопис „Даница“ и друге, уручио је професор др Бошко Сувајџић, председник Вукове задужбине у Београду.