• DSC 4569
  • DSC 4580
  •  DSC0078
  • 2
  •  DSC0047 (2)
  • gimn2
  • DSC 4570
  •  DSC0069

Претрага

Модерно схватање каријере

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Каријерно вођење и саветовање, поред психолошке процене радних потенцијала, обухвата и много више активности од самог избора занимања, што се везује за професионалну оријентацију.

Раније се сматрало да каријера почиње првим послом, а завршава се одласком у пензију. Успешним пословним људима сматрани су само они који су били запослени у престижним организацијама или институцијама, на високим позицијама, са „добрим“ платама и перцепирани као део елите. Каријера се везивала се за напредовање на хијерархијској лествици, па је то био симбол успеха и успешне каријере.

Данас се схватање каријере у некој мери променило. Каријера је данас динамичнија и не обухвата само посао и новац, већ и учење, породицу, слободно време. Каријера више није праволинијски процес (особа се запосли, ради, оде у пензију и завршава каријеру), већ целоживотни процес који почиње школовањем (када појединац постаје свестан света који га окружује, својих жеља и интересовања) и траје до краја активног живота. Обухвата све активности, школовање, курсеве, обуке, волонтерске активности, праксе, хобије, чак и оно што се учи кроз искуство – код куће, међу породицом, пријатељима... Успех је оно што свакој појединачној особи пружа личну и професионалну сатисфакцију.

Према томе, каријеру имају сви који су задовољни собом, својим послом и животом, и она није везана само за вертикално напредовање. У томе се крије улога каријерног вођења и саветовања: да оснажи појединца да учи како да се прилагоди све динамичнијим животним условима и усклади своје многобројне животне улоге, које нису везане искључиво за посао. Активности каријерног вођења обухватају каријерно информисање, саветовање, образовање за каријеру, вођење и праћење каријере, обуке у вези са планирањем и управљањем каријером и многе друге активности везане за каријерни развој појединаца.uspeh karijera