• DSC 4570
  • 2
  •  DSC0047 (2)
  •  DSC0069
  • DSC 4580
  • gimn2
  • DSC 4569
  •  DSC0078

Претрага

Кораци у планирању и управљању каријером

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

karijera planПланирање и управљање каријером представља континуиран процес, помоћу којег појединац идентификује, предузима и усмерава неопходне мере и активности за остваривање професионалних циљева. Каријера се развија читавог живота, па је планирање и управљање каријером саставни део свих професионалних и личних одлука које су везане за каријерне ситуације у животу појединца. Процес управљања каријером подразумева упознавање себе и својих потенцијала, прикупљање релевантних информација, доношење одлука и прављење плана. Процес каријерног планирања  обухвата неколико корака који се надовезују један на други.

У првој фази појединац упознаје своје способности, учи и упознаје своја интересовања и могућности користећи различите изворе и  информације. То могу бити различите врсте упитника, тестова или неких других инструмената којима каријерни саветник може помоћи особи да идентификује своје способности, друге особине личности, вредности и интересовања.

Друга фаза јесте она у којој појединац генерише различите могућности. Особа тада самостално, а често и са одређеним стручњаком идентификује каријерне опције које су у складу са извршеним тестирањем и разговором.

Онда следи фаза прикупљања информација. Појединац у овој фази самостално или са каријерним саветником долази до свих неопходних информација које су везане за услове уписа на факултет, потребе и могућности запошљавања, услова за обављање професије, могућности за напредовање, висину плате и осталих услова рада. У овој фази разматрају се услови за упис на даље школовање, односно анализирају се услови за одређена занимања и области рада. За ову сврху често се користе картице занимања у којима су описани захтеви за одређена занимања, стандарди квалификација, описи услова рада и начина обављања посла, специфични захтеви, контраиндикације, подручја рада...До ових информација може се доћи претраживањем различитих сајтова, проучавањем публикација, приручника, прикупљањем информација преко сајтова Националне службе за запошљавање или Центара за професионално информисање.

Након прикупљених релевантних информација о одређеном занимању или школовању, особа улази у једну веома осетљиву фазу која се односи на доношење одлуке о даљем професионалном развоју. Особа може да анализира различите могућности и опције, да консултује стручњаке из одређених домена посла, али терет саме одлуке „пада“ на појединца, пошто он мора да преузме одговорност за донету одлуку. Сваки избор занимања је лични, индивидуални чин. Општеважећег рецепта нема. Слобода у избору занимања и даљег школовања значи нужно и личну одговорност за све последице те и такве одлуке. Појединац на основу активности које је остварио у претходним фазама анализира могуће одлуке и решења и утврђује даљи статус одлуке коју је донео.

На крају, појединац планира и предузима наредне кораке у својој академској или професионалној каријери.