•  DSC0078
  • DSC 4580
  •  DSC0047 (2)
  • 2
  • DSC 4570
  • gimn2
  • DSC 4569
  •  DSC0069

Претрага

Шта је Линкедин и како направити свој пословни профил

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

linkПоред друштвених мрежа које користимо за забаву, постоје друштвене мреже које се користе за професионалне и пословне сврхе. Док је Фејсбук интернет дестинација за забаву, дотле је Линкедин социјална мрежа за успостављање професионалних контаката. Ова мрежа данас има 313 милона корисника у свету. Сви они су у њој пронашли могућност да ојачају и прошире мрежу својих професионалних контаката, али исто тако и да размењују знања, идеје и могућности за остварење каријерних циљева.

Заправо, Линкедин омогућава професионалну промоцију својим корисницима и њихово повезивање са потенцијалним послодавцима. Поред алата за успостављање контаката, ова мрежа нуди и низ алата за претрагу послова, изградњу и усавршавање пословних вештина итд.

Посебно је значајна чињеница да Линкедин омогућава праћење оних компанија које су нам интересантне у професионалном смислу.

Профил на Линкедину је нешто каонаш јавни CV који је доступан потенцијалним послодавцима. Због тога би требало пуно пажњу посветити избору фотографија и информација које постављамо у оквиру нашег профила. 

Први корак:За креирање профила на Линкедину, за почетак, потребна вам је важећа имејла адреса и одговарајућа фотографија. Фоторафија треба да буде примерена пословном контексту, па избегавајте оне - које обично „качите“ на Фејсбук профиле (приватне и неформалне). Уз вашу фотографију и име, у заглављу, треба да стоје основне информације везане за ваше занимање. Остале рубрике, које представљају искуства, знања и вештине, треба да буду пажљиво и објективно попуњене.

Други корак: Употпуните свој профил и почните са стварањем мреже професионалних контаката. За почетак претражите своје имејл контакте и откријте ко од њих има профил на Линкедину. Успоставите контакт са њима, погледајте ко је на листи њихових контаката и да ли некога познајете. Проучите како су други уредили своје профилне стране. Обратите пажњу на информације и препоруке које вам мрежа шаље. Од квалитета садржаја, којима себе представљамо на Линкедину, зависи употребљивост информација и препорука које добијате са мреже.

Трећи корак: Редовно ажурирајте профил и градите мрежу конекција како би били видљиви на Линкедину и тако повећали пословне шансе. Пратите компаније које су у сфери ваших компетенција и интересовања и користите разне могућности за усавршавање које вам мрежа нуди.