•  DSC0078
  • DSC 4580
  • gimn2
  • DSC 4570
  • 2
  •  DSC0069
  •  DSC0047 (2)
  • DSC 4569

Претрага

Предавање

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Гимназија "Вук Караџић" и 

Удружење “Библиотека плус”

позивају Вас на разговор

РАЗЛИЧИТИ ПСИХОЛОШКИ ПРИСТУПИ ФЕНОМЕНИМА
ДОБРА И ЗЛА

са проф. др Александром Димитријевићемпрофесором Филозофског факултета у Београду и уредником едиције Имаго издавачке куће CLIO

уторак, 1. април, Гимназија "Вук Караџић", 13 h

Разговор ће бити одржан у оквиру пројекта “Интернест” у којем, поред још 22 школе из целе Србије, учествује и Гимназија "Вук Караџић". Након уводног предавања проф. др Александра Димитријевића предвиђен је разговор са ученицима и професорима школе. Пројекат “Интернест” бави се медијском писменошћу и културом младих.

 Укратко о пројекту Интернест:

Креирање школске инфотеке: Интернест је програм активности којим се унапређује медијска култура и информациона писменост у средњим школама у Србији и побољшавају услови за развој школске библиотеке новог доба.

Развој медијског образовања: Интернест је настао 2006. године  као модел обликовања креативног простора који подстиче сврсисходнију бригу о талентованим ученицима и ствара услове за брже и потпуније медијско образовање. До сада је у пројекту учествовало 82 школе, односно 670 ученика из Србије.

 Расадник идеја и „центар изврсности“: Откривајући и ослобађајући креативну енергију код ученика Интернест постаје расадник идеја, иновација и аутентични „центар изврсности“. Развој информатичке културе и разумевање технолошких иновација отвара ученицима приступ креативним индустријама и могућност изражавања у новим медијима.

 Медијско проширење текста: Осим рада на трансформацији простора и примене школске библиотеке, пројекат Интернест укључује и активности чији је циљ да ангажује ученике и развија њихове читалачке и вештине медијског обликовања садржаја. Као промоцију и подстицај стварању инфотеке и развоја нових форми учења, оформљени школски тим добија задатак медијског проширења једне од понуђених публикација. У самосталном избору садржаја, примени различитих медија, затим и промоцији својих пројектних активности, учесници пројекта дају пример креативне продуктивности, реализације великог потенцијала инфотеке и развијају вештине информатичке и медијске писмености.

 Фестивал креативности: Укупан резултат учешћа у пројекту представља се на Фестивалу креативности који се ове године одржава пети пут, од 23. до 25. маја 2014. године у Дому омладине. Радове ће оцењивати стручни жири: Љубица Арсић, др Маја Вукадиновић, Небојша Брадић (председник), др Александар Луј Тодоровић и др Станко Црнобрња.  

Интернест предвиђа да према исказаним потребама учесника у пројекту стручњаци из различитих области учествују у програмима предавања, семинара или дебата. Бројне теме везане за медије и информациону писменост ученицима ће током предавања и тематских радионица и ове године приближити еминентни предавачи и сарадници.

Професор Мирко Марковић