•  DSC0069
  • DSC 4570
  • DSC 4580
  • DSC 4569
  • gimn2
  • 2
  •  DSC0047 (2)
  •  DSC0078

Претрага

Есеј из филозофије

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Ко су флозофи?

Филозофију преводимо као љубав према мудрости, дакле она је базирана на мудрости, она се бави нашим бивствовањем и тежи да стално „будемо на путу“, умном али и физичком. Из овога закључујемо да је филозофија уско повезана са мудрошћу. Људи који теже да достигну истину вековима тргају за њом и можемо их сматрати најистрајнијим, најумнијим и најрационалнијим људима. Они излазе из оквира наметнуте стварности и називају се филозофи.

Као што се Талес пита како је настала Земља, Леукипа и Демокрита занимају атоми, Аристотела мудрост, Парменида биће, Ксенофана бог, Питагору бројеви, Анаксимена ваздух и душа, Епедоклеа љубав, мржња и божанство... све ово доводи ме до закључка да се филозофи у основи баве целокупном стварношћу, истражујући оно људском уму недостижно.

Mи трагамо за свиме необјашњивим, трагамо за одговорима које нам питања које наша пожуда за мудрошћу намеће. Одговоре можемо пронаћи само ако их свесно, умно, својим рационалним и умним духом тражимо и спознајемо, а филозофи то могу.

Ко су филозофи

Како су филозофи развијали филозофију? Стари Грци су желели да се посвете култури и свом духу, људски разум се подизао на виши ниво, тако што је човек промишљао, излазио је из окова наметнуте стварности, имао је слободу мудровања и промишљања у свом друштву, друштву филозофа. Они нису желели пролазност. Они су желели нешто трајно, чинећи људском уму неразумно и недостижно блиским и разумним. Филозофи својом слободом мишљења, својом спознајом стварности свет виде онакав какав јесте.

И сам Аристотел наговештава да сви треба да прибегнемо филозофији, истичући да је умни живот одраз највишег задовољства. А зашто? Зато што филозофи не гледају само у наметнутом правцу, они су способни да стварност напусте и посматрају је из друге перспективе, оне која даје одговоре на многа наша питања.

Из свега наведеног сматрам да сви треба да прибегнемо филозофији и да сами постанемо филозофи. То је способност сагледавања стварности која нуди рецепт за леп живот. Мислим да су слободно умно мишљење, мудрост и разум особености које су нам подарене да бисмо живели живот онако како и треба, као што то филозофи чине. Дакле, изађимо из окова заточености и уживајмо у покушају да и сами будемо филозофи.

Игор Васић IV1

Професор Мирко Марковић