• DSC 4580
  • DSC 4569
  •  DSC0069
  • gimn2
  • DSC 4570
  •  DSC0078
  • 2
  •  DSC0047 (2)

Претрага

Идоли пећине Френсиса Бејкона

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Нови век се развија од пада Цариграда под османску власт (1453.), па до Хегелове смрти (1831.). Значајан је због уједињења западне и источне цркве (Фирентинска унија). Један од познатих филозофа овог доба био је Плетон који се залагао за обнову Платонове филозофије. Развија се холизам, односно целовит поглед на стварност. Ренесанса ствара веровање у људски разум. Поред много филозофа модерног доба значајан је и Френсис Бејкон, који се бавио питањем методе. Он је рођен 1561. године у Лондону. Био је посланик у парламенту и заузимао високе политичке положаје. Његова дела су „Нови органон“ и „Нова Атлантида“.Он је говорио о идолима као о лажним појмовима у људском уму. Френсис Бејкон говори за идоле пећине да је човек инспирисан својим искуствима, знањима, погледима на свет. Та искуства су продукт васпитања, књига, ауторитета. Свачија „пећина“ је различита и подстакнута нечим исконским у најранијем периоду одрастања.

idoli pecine

Свако је несвесно затворен у своју „пећину“. Човек је стицао разна знања, искуства онаква каква му се пласирају. Нико не може изабрати и свесно одредити шта ће на њега да утиче. Ми се често боримо са својим идејама, предрасудама и појмовима значајним за нас не знајући одакле они потичу. Ретко ко може открити њихово дубинско значење. Данас је врло честа појава утицаја васпитања на живот човека као личности. Оно што је детету усађено у детињству врло често остаје за цео живот у њему. Такође, ауторитативна личност у породици ће скоро увек имати велики утицај на однос према свету неке особе, а нарочито детета. Овај проблем ретко ко схвата и много га је тешко превазићи, За његово превазилажење је потребно велико животно искуство и прочишћење ума од непотребних, лажних идеја и појмова. Треба најпре размишљати о свом зивоту као о личној ствари, а потом о својим идејама и циљевима, затим разбити унутрашњу везаност за прошлост којом смо испуњени и формирати нове ставове и исправне мисли. Стално преиспитивање разума и знања доводи до открића нове личности која ће бити способна да оствари себе.

Френсис Бејкон тврди да је снага ума потребна да открије границу између лажних и правих појмова, да треба почети са исправним размишљањем, јер је моћ знати исправно размишљати. До тога се може доћи само филозофијом.

Тодоровић Анђелија - IV5

Професор Мирко Марковић