• DSC 4569
  •  DSC0047 (2)
  •  DSC0069
  • DSC 4570
  • 2
  •  DSC0078
  • gimn2
  • DSC 4580

Претрага

УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ ,,ВУК КАРАЏИЋ“ НА ЛЕТЊЕМ КАМПУ МЕДИЈСКЕ ПИСМЕНОСТИ

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Летњи камп медијске писмености у оквиру пројекта ,,Дигитални погон" реализован је на Копаонику у периоду од 15. до 20. августа. Међу средњошколцима из више градова Србије нашле су се и три ученице наше Гимназије.

Лозничка Гимназија годинама уназад учествује у различитим програмима који се баве унапређивањем медијске писмености.  Заједно са Мирком Марковићем, професором филозофије, тим су чиниле Сара Чворовић, ученица трећег и Тамара Искић и Кристина Драгићевић, ученице четвртог разреда.           

Овај камп је био добра прилика за ученике како би стекли способност критичког сагледавања медијског садржаја у циљу заштите од манипулације и нежељених утицаја. Обука је уједно била прилика за професоре да унапреде своје компетенције за обогаћивање наставе како би код ученика развијали један од најважнијих облика функционалне писмености-медијску писменост.

Током обуке ученици су имали прилику да чују предавања на тему медијске етике и културе, таблоидне стварности, пројектне наставе и сликописног приказивања историје. 

Такође, приказивани су документарни филмови за које су учесници износили своје утиске и коментаре. Подстицајни разговори са Миланов Влајчићем, филмским критичаром и Маријом Вукић, режисерском, приближили су ученицима значај филма и филмске критике. Поред тога имали су задатак да током петодневног боравка креирају видео- снимке који ће бити објављени на сајту Дигиталног погона. Овај задатак отворио је широке могућности за испољавање креативности приликом одабира материјала за снимање и фотографисање.

Камп је био једно занимљиво и позитивно искуство. Интерактивна предавања и дебате омогућила су постављање бројних питања како би ученици разјаснили своје недоумице и сазнали нешто ново. Стечено знање и вештине ће бити корисни у свакодневном животу, као и за будуће занимање наших гимназијалаца, без обзира на избор који буду направили.

Приредила: Кристина Драгићевић

foto.kamp

foto.kamp1

foto.kamp2

foto.kamp3

foto.kamp4

foto.kamp5

Професор Мирко Марковић