• 2
  • gimn2
  •  DSC0069
  • DSC 4570
  •  DSC0047 (2)
  • DSC 4569
  •  DSC0078
  • DSC 4580

Претрага

Светски дан књиге

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

светски дан књигеСветски дан књиге обележили смо разговором о књигама које читамо и које бисмо могли препоручити другима. Следе препоруке за читање за дане који су пред нама.

Драги читатељи и читатељке,

Моја препорука за оне који желе да замене сате и сате на мобилном телефону или рачунару и фокусирају се на једно занимљиво дело, авантуристичког карактера, а то је Преко Хималаја и Гобија,ауторке Снежане Радојичић. Прича о узбудљивом походу на највиши светски планински масив и највећу азијску планину држаће Вашу пажњу до последње стране. С поштовањем, Исидора Петровић

Андријана Станишић:

- Поводом Светског дана књига препоручила бих трилогију епске фантастике "Господар прстенова" коју је написао Дзон Роналд Рејел Толкин. Прича је започета као наставак Толкиновог ранијег дела "Хобит".

Јована Живковић:

- Мој избор поводом Светског дана књиге. Књига ,,Даћу ти сунце” (аутор Дзенди Нелсон) је дирљива и бриљантно написана прича о првој љубави, уметности, породици, губитку и издаји. Осим што радња стално држи пажњу, порука је јако битна. 

Ђорђе Ђурић: 

- Књига коју бих вам препоручио је “Сеобе” Милоша Црњанског. Роман је веома занимљив мени, па се надам да ће бити и вама из разлога што се радња одвија у два тока. Један ток романа се одвија у кући брата главног јунака у којој су јунакова супруга и дете. А са друге стране описује и рат, ситуације у којима се налази главни јунак у Аустроугарској војсци. Роман је оставио велики утисак на мене и не сумњам да ћете се и ви задивити.

Бошко Радовић

- Моја препорука је књига писца и новинара Хунтера С. Томпсона "Параноја у Лас Вегасу". Као што наслов слути, радња је смештена у Америчком граду Лас Вегасу, где је новинар Раул Дјук послат да одради репортажу трке. Он са собом води свог адвоката Др. Гонзоа и кофер пун психоактивних супстанци. Њихова авантура и покушај репортаже под дејством наркотика је врло интересантна прича о којој је снимљен истоимени филм - критички и комерцијално успешан.

Огњен Пајић

- Књига "A bridge to Lucy Dunn" аутора exurb1a, иако недоступна у нашој земљи у штампаном облику и без превода на наш језик, је савршена збирка приповетки за све љубитеље научне фантастике, са расплетима који ће вам држати пажњу током целе књиге.

Младен Милинковић:

- "Чик", Волфганг Херндорф. Два дечака. Украдена Лада. Путовање заобилазним путевима кроз непознату Немачку.

Јована Живановић:

- Аутсајдер, Стивен Кинг. Веома узбудљива прича о убиству дечака. Препорука за оне који воле да читају мистерију и хорор.

Татјана Пешић:

- Анђео таме, Сидни Шелдон: Узбудљива прича препуна мистерије, гламура, незамисливе напетости и спектакуларних обрта, Анђео таме представља најрепрезентативнији пример бриљантних одлика Шелдонових романа.

Вито Ђукнић:

- Лично, волим било коју књигу жанра епске фантастике, али бих можда могао да издвојим као омиљену књигу "Игра престола" од Џ.Р.Р. Мартина. Књига је фантастична и веома занимљива и препоручио бих је сваком, као и истоимену серију која је урађена по књизи."

Милица Лазаревић:

- "Алхемичар", Пауло Коељо. Ово је роман који је дозивео светску славу,зато сматрам да би свако требао да га прочита.Ради се о једном чобанину који обилази свет у потрази за својим сновима.Током тог путовања среће различите људе,али на крају он открива да је проналажење себе и среће некад много ближе него што мислимо.

Војин Алексић:

- Поводом Светског дана књиге, мој предлог је књига Амајлија из Самарканда. Књига је за љубитеље научне фантастике. То је прва књига тријлогије о Бартимеју. Одвија се у Лондону у којем влада магија, а коју нема свако.

Глигорић Глигорије:

- Свакоме бих препоручио књигу Седам Евиних кћери, аутора Брајана Сајкса. У овој књизи описана је генетичка историја Европљана од најстаријих времена, и одакле заправо сви ми потичемо, што је веома важно за правилно разумевање међуродбинских односа и структура у друштву. 

Мирко Марковић, проф.  филозофије:

- Мислим да је тешко и незахвално издвојити само једну књигу и препоручити је другима. Због тога сам одлучио да истакнем ону коју сам последњу прочитао, а то је роман Бранке Криловић Прекасно у издању Геопоетике из Београда. Ауторка, вешто градећи причу, отвара једно комплексно филозофско и егзистенцијално питање о ономе што чинимо или не чинимо док нам живот пролази.