• DSC 4570
  • DSC 4580
  •  DSC0078
  • 2
  • DSC 4569
  •  DSC0069
  •  DSC0047 (2)
  • gimn2

Претрага

ДАН МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА 2024. ТРШИЋ-ЈЕЗИК У (НЕ)МАТЕРИЈАЛНОМ КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

          -Поводом обележавања тринаест година рада Музеја језика и писма, у понедељак, 22. априла 2024. године, с почетком у 12 часова, у Музеју jeзика и писма у Тршићу одржан је програм Језик у (не)материјалном културном наслеђу.
Богатство постојања српског језика приказано је предавањем о етнолингвистици „Како речи мењају значење кроз време“ доц. др Катарине Беговић, професорице са Катедре за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета Универзитета у Београду.

         -Такође, у оквиру овогодишњег програма, професорка српског језика и књижевности у Гимназији ,,Вук Караџић" Невена Митровић је заједно са ученицима Гимназије „Вук Караџић“ кроз језичку радионицу под називом „Од А до Ш“ на креативан начин истражила семантичка и симболичка значења нашег дивног језика. Ученици који су учествовали у програму су: Владе Ковачевић, Лазар Ћоралић, Нина Деспотовић, Емилија Ђокић, Валентина Вујиновић, Јована Симић, Нина Поповић, Николина Ивановић, Алекса Нукић, Вук Ранковић, Марија Илић, Теодора Марковић, Теодора Старчевић и Николина Станимировић.

         -Ова година је вишезначна у смислу обележавања значајних годишњица које су утицале на развој нашег језика и писма у светлу рада Вука Стеф. Караџића. Стога, обележавањем Дана Музеја језика и писма у Тршићу подсетиће се и на 160 година од смрти Вука Караџића и на 210 година од издавања Вукове „Писменице“ и „Пјеснарице“ које су давне 1814. године означиле званичан почетак борбе за народни језик као књижевни. 

                                                                                                                                                                                                                       Директор

                                                                                                                                                                                                              Дарко Несторовић, проф.